روی لینک های زیر کلیک کنید و از سایت های بین نظیر دیدن کنید
ممکن است فکر کنید بیماری قلبی تنها با کم تحرکی، فقر غذایی، سیگار کشیدن و نوشیدن مشروبات الکلی مرتبط است. در حالی که این عادات، خطر فشار خون بالا، حملات قلبی، سکته ها و سایر مسائل و مشکلات قلبی ــ عروقی را تشدید می کنند. نحوه زندگی ، تفکرات و احساسات شما فقط تشدید کننده بیماری قلبی نیستند بلکه می توانند شروع کننده بیماری باشند.
پیشگیری عملی
زندگی سالم راهی به سوی کاهش بیماریهای قلبی باز می کند، حتی اگر با فاکتورهای غیر قابل کنترل مثل سن، جنس و سابقه فامیلی روبرو شوید. اما ایجاد تغییراتی در زندگی روزانه همیشه آسان نیست. ممکن است احساس کنید اجباری برروی زندگی تان متقبل شده اید مثل دست کشیدن از خوردن غذاهای مورد علاقه، قرار دادن زمانی برای ورزش در زندگی روزانه یا خوردن منظم دارو. این اجبار باعث انضباط فردی می شود و این عادات جدید در ذهنتان نقش می بندد. سرپیچی از یک نسخه رژیمی یا دزدانه سیگار کشیدن (زمانی که هیچ کسی نیست) ممکن است عطش فوری را برطرف کند اما باعث بهبود سلامتی در یک هدف بلند مدت نخواهد شد.
غلبه بر فشارهای زندگی
بیماری قلبی با عوامل جسمی روانی دیگری مرتبط است که باید مد نظر بگیرید. طولانی شدن استرس به دلیل فشارهایی در خانه یا در محل کار می تواند فشار خون بالای غیر طبیعی و مشکلات جریان خونی را ایجاد کند. بیماری قلبی همانند بسیاری بیماریها در اشخاص مختلف متفاوت است، گروهی از مردم با استرس تحریک می شوند، در حالی که دیگران ممکن است با کم اهمیت ترین موضوعی پرخاش کرده و عصبانی شوند.
نحوه رویایی شما با استرس بر عملکرد سیستم قلبی عروقی شما تاثیر می گذارد. مطالعات نشان می دهد که اگر استرس موجب عصبانیت یا بداخلاقی شما شود، احتمال زیادی دارد که بیماری یا حمله قلبی داشته باشید. در واقع روشی که شما به استرس پاسخ می دهید، ممکن است در مقایسه با سیگار کشیدن، فشار خون و کلسترول بالا، خطر بیشتری برای قلب داشته باشد.
یک مارپیچ نزولی
موقعی که افسرده اید، غم و ناامیدی می تواند شما را از بقیه جهان جدا کند. حالت شدیدتر، افسردگی کلینیکی است. این شرایط به تنهایی نمی تواند خطر بیماری قلبی را افزایش دهد اما عامل ایجاد کننده بدترین شرایط مشکلات قلبی شناخته شده است. تحقیقات نشان می دهد که تقریباً در 20% از کل زندگی ما افسردگی وجود دارد و این رقم در بین بیماران قلبی تا 50% هم افزایش می یابد. مطالعات نشان می دهد که در افراد مبتلا به افسردگی کلینیکی احتمال گرفتگی شاهرگ ها (تصلب شرائین) و رنج بردن از حملات قلبی دو برابر بیشتر از دیگر افراد است. بعلاوه در بیماران قلبی در مدت زمان معین نسبت به کل جمعیت احتمال افسرده شدن سه برابر بیشتر است.
افراد شاداب سطح سالمتری از فیبروژن و کورتیزول در خون دارند، آنها آسیب پذیری کمتری نسبت به بیماری قلبی و سایر بیماریها دارند. اساساً افسردگی بزرگترین خطر آزار حملات قلبی و سکته ها است. در واقع مبتلایان به افسردگی کلینیکی دو برابر بیشتر از سایرین از حملات قلبی (10 سال) رنج می برند.
افسردگی همچنین می تواند پیامد حمله یا سکته های قلبی یا روند تهاجم مثل جراحی قلب باز را پیچیده کند. علت اغلب افسردگی، اضطراب و گوشه گیری، کاهش اعتماد به نفس است. بیماران با سابقه حملات قلبی در انواع افسردگی ها متفاوتند. عمدتاً افسردگی می تواند روند بهبودی را دشوار کند و در واقع وضعیت را بدتر کند. افسردگی طولانی مدت در بیماران قلبی ــ عروقی دیده شده و در سکته ها و حملات قلبی بعدی مؤثر بوده است.
چه کاری می توانید انجام دهید؟
اگر چه بیماری قلبی یک شرایط جدی است که به کنترل مداوم نیاز دارد، موارد بسیاری وجود دارد که می توانید خطر مسائل قلبی ــ عروقی را کاهش دهید و زندگی سالم و پویایی داشته باشید.
اگر از حمله قلبی رنج می برید:
ــ با پزشکان مشورت کنید. دو فرد، مشابه نیستند و درمانهای گوناگون و استراتژی کاهش خطر که برای یک بیمار به کار می رود ممکن است برای بیمار دیگر نامناسب و یا حتی مضر باشد.
ــ پرهیز از تلاش برای حل مشکل در یک جلسه، تا حد امکان به جای عوض کردن یک عادت موجود سعی کنید تمرکز نمایید (مانند عادات خوردن، سبک زندگی غیر فعال) یک هدف منطقی برای زندگی خود تعیین کنید و برای رسیدن به آن تلاش کنید.
ــ علائم افسردگی را فراموش نکنید. احساس اندوه و پوچی، بی علاقگی در انجام فعالیتهای لذت بخش یا فعالیتهای روزانه، کاهش انرژی و بی نظمی هایی در خوردن و خوابیدن، تنها پاره ای از علائم افسردگی هستند. اگر این علائم بیش از دو هفته طول کشید این موضوع را با پزشک قلب مطرح کنید. بعلاوه اگر با همکاری روان شناس با پزشکتان باشد نتیجه، سودمندتر خواهد بود.
ــ شناسایی منابع استرس در زندگی و یافتن روشهایی برای کاهش و اداره آنها. ملاقات با یک روان شناس به منظور آموختن روشهای مدیریت استرس، مفید است. کنترل استرس، نه تنها برای جلوگیری از بیماری قلبی، بلکه همچنین برای سرعت بهبود حملات قلبی در زمان برنامه های ورزشی و تغییر سایر سبک های زندگی کاربرد دارد.
ــ کمک گرفتن از دوستان، خانواده و همکاران، با آنها درباره شرایط زندگیتان مشورت کنید. این حامیان اجتماعی نقش حیاتی برای غلبه بر احساس افسردگی و تنهایی در طول مدت بهبودی حمله قلبی دارند.
ــ اگر احساس گرفتاری در مبارزه با استرس به عنوان عامل بیماری قلبی تان را دارید بهتر است با یک روان شناس مشورت کنید. او با ارائه راهکارهای جدید به بهبود سلامت و به ثمر رساندن سایر اهداف بلند مدت شما کمک می کند. بعلاوه روان شناس با تشخیص علت افسردگی به پزشک در ارائه درمان صحیح کمک می کند.
تهیه و تنظیم: مهسا پوراصغر